2014-11-07 16:13:15• hírek • Szatmár.ro

Információs központot alakítottak ki az évszázados ákosi épületben

A XIII. századból származó Ákosi Református Templom szomszédságában található egykori éléstárban alakítottak ki információs központot a "Középkori templomok útja" HU-Ro projekt keretében. Az ünnepélyes átadást péntek délben tartották meg egy ünnepi istentisztelet kíséretében.

A hétköznapból ünnepnap lett Ákoson: ekkor avatták fel ugyanis az egykori éléstár felújított épületét, amelyben ezentúl a településen található középkori templommal kapcsolatos információkat kaphatnak majd az idelátogató turisták. A felújítás egy Hu-Ro-s pályázat keretében valósult meg. Az ezt lebonyolító partnerszervezetek a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Királyhagómelléki Református Egyházkerület, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. voltak.

Az új információs központ felavatásához kapcsolódóan ünnepi istentiszteletet tartottak a történelmi időket átvészelt templomban. Ft. Csűry István református püspök hirdetett igét, majd Nagy Sándor, a Nagykárolyi Református Egyházmegye esperese, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Erdei D. István parlamenti képviselő, Geréb Miklós ákosi polgármester és Emődi Tamás műszaki előadó mondott beszédet.

Az ünnepi rendezvényen számos szatmári közéleti személyiség is jelen volt: Kereskényi Gébor, parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke, Nagy Szabolcs a Szatmár Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Riedl Rudolf megyei tanácselnök-helyettes és Altfatter Tamás alprefektus is.

Az ünnepi istentiszteletet követően a meghívottak átvonultak a templom szomszédságában található információs központba, hogy megismerkedjenek annak szolgáltatásaival.

Ünnepi istentisztelet az Ákosi Református Templomban

"Az Árpád-kori Ákosi templom azt gondolom, nem csak az egész Szatmár megye, hanem a Partium és a Kárpát-medence egy olyan szimbóluma, ami arról tanúskodik, hogy 1000 éve itt vagyunk, de figyelmeztet is: ha itt is akarunk lenni, akkor felelőséggel tartozunk épített örökségünk megőrzése iránt. Ennek apropóján került sor egy határmenti projekt keretében a turisztikai központ létrehozására a régi magtárban. Ezáltal megszépült a templom környezete is és immár európai körülmények között fogadhatja a több száz turistát akik idelátogatnak évente. Azonban itt nem állhatunk meg, hiszen a következő lépés magának a templomnak a rehabilitálása, helyreállítása kell legyen. Ez prioritás lesz a következő pályázati időszakban, ezért minél hamarabb el kell készíteni azokat a dokumentációkat, amelyek egy sikeres projektnek az előfeltételei lehetnek" - nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Kereskényi Gábor parlamenti képviselő.

Ünnepi istentisztelet az Ákosi Református Templomban

"Az Ákosi templom közelében található információs központ kialakítása - ugyanúgy ahogy a csomaközi és a berei református templom felújítása - egy nagyszabású pályázat része, amely több műemlék-jellegű templomot érintett a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben. Sajnos nem volt annyi rendelkezésre álló forrás, hogy megpályázzuk a templom felújítását, ezért most az információs központot hoztuk létre a több mint 100 éves épületben. Magát a templomfelújítást az új kiírásban pályázzuk meg, ezzel kapcsolatban már egyeztettünk magyarországi partnerekkel is. Más csatornákon is indítottunk pályázatokat a templom felújítására, szakmailag és politikailag is lobbizni fogunk azért, hogy ez a csodálatos műemlék megmaradjon utódaink számára is" - mondta el Pataki Csaba szenátor.

A cikkünkben található turisztikai népszerűsítő videó szintén a HU-RO-s projekt keretében készült.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: